14 polskich kucharzy z pomocą czterech Amerykanów przygotowało prawdziwą ucztę z okazji Dnia Dziękczynienia. W święcie wzięło udział ok. 500 osób z Polski i USA.

galeria foto Adam Żyworonek

– Brakowało nam niektórych składników tradycyjnych dań, które przygotowujemy w domu z okazji Dnia Dziękczynienia – powiedział nam amerykański szef kuchni Eric Iwai. – Tutaj są na przykład inne przyprawy. Jednak udało nam się je zastąpić. Dzięki pomocy polskich kucharzy wszystko poszło bardzo dobrze. Wszystkie potrawy zostały wykonane zgodnie z tradycyjnymi przepisami. Muszę podkreślić, że gotowaliśmy z prawdziwymi profesjonalistami. Zachwyciła mnie między innymi wieprzowina przygotowana przez polską załogę kuchni. Najpierw myślałem, że przyrządzili ją nasi kucharze i byłem pełen podziwu dla Polaków. Bardzo mi smakowało. Tak, jak w domu.

Dzień Dziękczynienia w Żaganiu w obiektywie amerykańskich żołnierzy https://www.facebook.com/2abct1id/posts/10159850714445724

Thanksgiving w tym roku wypadł w czwartek 23 listopada. Po raz pierwszy uroczystość zorganizował Klub Wojskowy Czarnej Dywizji. – Amerykanie bardzo często do nas przyjeżdżają na różne przedsięwzięcia – tłumaczy Tatiana Kardynał-Grzegrzółka, kierownik klubu. – Mamy dużą salę, która może pomieścić ok. 400 żołnierzy. Myślę, że się udało i nasi goście byli zadowoleni.

Specjalista Christopher R. Hernandez pochodzi z „Miasta Aniołów”, czyli Los Angeles w Kaliforni. – Jestem po raz pierwszy w Europie i w Polsce – tłumaczy. – W domu zostawiłem żonę i dwuletniego synka. Bardzo za nimi tęsknię, ale mam tyle pracy, że nie mam zbyt wiele czasu na myślenie. Cieszę się, że wszystko się udało i wyszło świetnie.

Grupą polskich kucharzy dowodził Krzysztof Głuch. – Przez 25 lat byłem żołnierzem i gotowałem między innymi na misjach. Obecnie pracuję w Wojskowym Oddziale Gospodarczym w Świętoszowie i gotuję dla żołnierzy amerykańskich w Świętoszowie i Trzebieniu. Można powiedzieć, że żywimy tysiące ludzi i mamy wielkie doświadczenie, z tego powodu zostałem poproszony o przygotowanie świątecznych potraw.

Pan Krzysztof podkreśla, że amerykańskie przepisy kulinarne to dla niego chleb powszedni. Dostosowuje również kuchnię polską do ich gustów. Nasi goście lubią kotlety mielone, schabowe i kurczaki. Jedzą też bardzo chętnie surówki.

Podczas uroczystej kolacji można było skosztować tradycyjnego indyka z sosem żurawinowym, steków, mnóstwa surówek i tart. Wszystko było smaczne i przygotowane z sercem.

Żołnierze podkreślali, że warunki w Klubie Wojskowym są świetne, a jedzenie takie, jak u mamy. Oprawę muzyczną zapewnił żagański zespół Love Maker, który zagrał największe światowe przeboje w stylu country.

To drugi Dzień Dziękczynienia, który obchodziliśmy wraz z żołnierzami US Army. 2 lata temu uroczystość odbyła się w sali Kryształowej Pałacu Książęcego, a uczestniczył w niej generał Frederic Benjamin „Ben” Hodges, dowódca amerykańskich sił zbrojnych w Europie.

Na Dzień Dziękczynienia został zaproszony burmistrz Daniel Marchewka, który przybył na uroczystość min. wraz z dyrektorem Zbigniewem Białkowskim, szefem Departamentu Infrastruktury i Oświaty w magistracie. Amerykańskie święto celebrował również generał dywizji Jarosław Mika, dowódca generalny Rodzajów Sił Zbrojnych, były dowódca 11 Lubuskiej Dywizji Kawalerii Pancernej w Żaganiu oraz obecny dowódca 11DKPanc. gen. bryg. Stanisław Czosnek. Gospodarzem był pułkownik David W. Gardner, dowódca Dagger Brigade, czyli Sztyletowej Brygady, która objęła drugą zmianę wojsk amerykańskich w Żaganiu.

Dzień Dziękczynienia (Thanksgiving Day lub Thanksgiving)w USA przypada w czwarty czwartek listopada. W tym roku 23 listopada. Upamiętnia on podziękowania za pierwszy przetrwany na nowej ziemi rok kolonistów ze statku Mayflower, którzy przypłynęli do Plymouth w 1621 roku. Byli to purytanie religijni z Anglii. Po ostrej zimie zmarło aż 46 osób ze 102. Jednak udało im się zebrać obfite żniwa, które postanowili uczcić wraz z rdzennymi Amerykanami, którzy pomagali im przeżyć w nowych warunkach. Tradycyjną, najbardziej znaną potrawą w Dniu Dziękczynienia są pieczone w ziołach indyki, tarty ze słodkich ziemniaków, sos żurawinowy, czy ciasto z dyni.

Małgorzata Trzcionkowska

Fot. Adam Żyworonek

Dzień Dziękczynienia celebrowano w Klubie Wojskowym Czarnej Dywizji.

©℗ Materiał oraz zdjęcia są chronione prawem autorskim. Dalsze rozpowszechnianie artykułu i zdjęć tylko za zgodą Urzędu Miasta Żagań