dav

Burgery, żabie udka, owoce morza i wiele innych specjałów można było skosztować w weekend (21 i 22 lipca) w pałacowym parku. Mieszkańcy miasta ustawiali się w długich kolejkach po żagańskie piwo, uwarzone według przedwojennej receptury.

Smaków świata można było spróbować podczas pierwszego zlotu food trucków. Do Żagania przyjechało 20 wozów z kucharzami, oferującymi najciekawsze i najlepsze potrawy kuchni: francuskiej, belgijskiej, meksykańskiej, amerykańskiej, węgierskiej, polskiej, itp. – Przed zlotem wysłałem do browaru recepturę piwa z żagańskiego browaru i naklejkę na butelkę, ze zbiorów Mariana Świątka – opowiada Paweł Lóssa, prezes spółki Pałac Książęcy. – Nasz regionalista interesował się miejskim browarnictwem i napisał na ten temat obszerny artykuł. Okazuje się, że w Żaganiu było kilkanaście browarów, produkujących różne rodzaje piwa.

Podczas zlotu food trucków do dyspozycji chętnych było żagańskie piwo butelkowane, jak i lane z dystrybutora, do którego ustawiała się długa kolejka.

Impreza trwała od 12.00 do 22.00 w sobotę i niedzielę. Bardzo wiele radości sprawiła amerykańskim żołnierzom, którzy zamawiali burgery, a także kuchnię meksykańską. Stołowali się w parku przez cały weekend. – Bardzo nam brakowało amerykańskiego jedzenia – powiedział nam Stephen. – To jest bardzo dobre.

Każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Maja Piątek i Nina Czapczyńska chciały skosztować owoców morza. – Krewetki w panierce kokosowej są bardzo dobre – stwierdziły panie. – A porcje są bardzo duże.

– Mi najbardziej smakował berliński kebab – zaznaczył pan Adam. – A moje dzieciaki zamówiły burgery.

Sporym zainteresowaniem cieszyły się słodkie kurtosze z Będzina. To potrawa pochodząca z Węgier, która przyjęła się m.in. w Transylwanii. Kurtosze to gorące ciasto zwinięte w rurkę. Może być z różnymi posypkami. Gdy pociąga się za jego koniec, rozwija się jak serpentyna.

Oprócz wozów z jedzeniem na podzamczu były dmuchańce dla dzieci, malowanie twarzy, itp. Ludzie mówili, że specjalnie nie gotowali obiadów w domach, żeby spróbować kuchni świata.

galeria foto Adam Żyworonek

Małgorzata Trzcionkowska

Fot. Małgorzata Trzcionkowska i Adam Żyworonek

Paweł Lóssa pokazuje żagańskie piwo.

©℗ Materiał oraz zdjęcia są chronione prawem autorskim. Dalsze rozpowszechnianie artykułu i zdjęć tylko za zgodą Urzędu Miasta Żagań.